În platforma eMAG Marketplace, produsele comercializate sunt supuse unor condiții specifice ce sunt reglementate prin lege și care asigură atât protecția clienților cât și a comercianților.
În informarea de mai jos, vă transmitem câteva detalii privind regimul Sancțiunilor internaționale.
Ce sunt Sancțiunile internaționale?
Sancțiunile internaționale reprezintă restricţii şi obligaţii în legătură cu guvernele unor state, cu entităţi nestatale sau persoane fizice ori juridice, adoptate de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, de Uniunea Europeană, de alte organizaţii internaţionale sau prin decizii unilaterale ale României ori ale altor state, în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, prevenirii şi combaterii terorismului, asigurării respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, dezvoltării şi consolidării democraţiei şi statului de drept şi îndeplinirii altor scopuri, în conformitate cu obiectivele comunităţii internaţionale, cu dreptul internaţional şi cu dreptul Uniunii Europene.
Sancţiunile internaţionale vizează, în special, blocarea fondurilor şi a resurselor economice, restricţii comerciale, restricţii privind operaţiuni cu produse şi tehnologii cu dublă utilizare şi cu produsele militare, restricţii de călătorie, restricţii de transport şi comunicaţii, sancţiuni diplomatice sau în domeniile tehnico-ştiinţific, cultural ori sportiv.
Care sunt reglementările legale general aplicabile?
Cadrul legal aplicabil include mai multe prevederi adoptate la nivel internațional sau național, dintre care menționăm:
- rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau alte acte adoptate în baza art. 41 din Carta Naţiunilor Unite;
- regulamente, decizii, poziţii comune, acţiuni comune şi alte instrumente juridice ale Uniunii Europene sau ale altor state mebre, cum ar fi de ex: Regulamentul nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, Regulamentul nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere şi tranzitului de produse cu dublă utilizare;
- Ordonanţa de Urgenţă nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale (“OUG 202/2008”).
Vă facem cunoscute următoarele privind prevederile legale general aplicabile:
- La nivel național, OUG 202/2008 prevede obligativitatea respectării reglementărilor legale menționate mai sus, pentru toate autorităţile şi instituţiile publice din România, precum şi pentru persoanele fizice sau juridice române sau aflate pe teritoriul României.
- La nivelul Uniunii Europene, au fost emise periodic pachete de Sancțiuni internaționale care vizează printre altele:
- interdicții privind importul diamantelor originare din Rusia, exportate din Rusia sau transportate prin Rusia, ca parte a unui efort concertat al G7, treptat începând cu 1 ianuarie 2024 – interdicție import direct; până la interdicția privind diamantele produse în laborator, bijuteriile și ceasurile, în anumite conditii, aplicabilă începând cu 1 septembrie 2024. Până la 1 martie 2024, un mecanism robust de verificare și certificare bazat pe trasabilitate pentru diamantele brute va fi stabilit în cadrul G7.
- interdicții privind operațiuni de import aur, inclusiv bijuterii, originea Rusia;
- interdicții privind importul unor materii prime pentru producția de oțel, sârme, folii, tuburi și țevi din cupru și aluminiu, lemn, hârtie, cauciuc sintetic și materiale plastice, etc. originea Rusia.
- sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei sau a Iranului, în legătură cu fabricarea și furnizarea de drone;
- restricții de export pentru tehnologiile cu dublă utilizare (militar si civil) și avansate, inclusiv produse chimice, termostate, motoare de curent continuu și servomotoare pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV), mașini-unelte și piese de mașini.
Ce verificări sau formalități sunt necesare?
Menționăm mai jos câteva puncte pe care ar trebui să le luați în considerare, în general, în contextul Sancțiunilor internaționale:
- Verificarea restricțiilor sau limitărilor stabilite cu privire la produse, materii prime sau țara de origine și aplicarea acestora cu privire la produsele comercializate;
- Verificarea listelor de sancțiuni, respectiv a entităților juridice sau persoanelor fizice ce fac obiectul sancțiunilor în contextul partenariatelor sau tranzacțiilor încheiate;
- Licențe și autorizații: în anumite cazuri, societățile comerciale pot avea nevoie de licențe speciale pentru a face comerț cu anumite țări sau entități sau pentru a comercializa produse cu dublă utilizare. Este esențial să se obțină aceste licențe înainte de a începe tranzacțiile. Vă rugăm să consultați lista acestor țări sau tipurile de produse și legislația aferentă, conform link-rilor puse la dispoziție mai jos.
- Monitorizare: Legislația privind Sancțiunile internaționale se poate schimba, așadar este importantă monitorizarea modificărilor și ajustarea practicilor comerciale în conformitate cu acestea.
Consecințe generale ale nerespectării regimului Sancțiunilor internaționale
La nivel național, încălcarea regulilor instituite prin OUG 202/20228 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 10.000 lei şi 30.000 lei şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie. Pe lângă sancţiunea se pot aplica una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare: a) suspendarea avizului, licenţei sau autorizaţiei de exercitare a unei activităţi ori, după caz, suspendarea activităţii persoanei juridice, pe o durată de la o lună la 6 luni; b) retragerea licenţei sau avizului pentru anumite operaţiuni sau activităţi, pe o durată de la o lună la 6 luni ori definitiv.
Prin urmare, trebuie să va asigurați că respectați reglementările legale aplicabile Sancțiunilor internaționale, respectiv este necesar ca produsele comercializate platformă să fie conforme prevederilor anterior menționate.
În cazul primirii unor sesizări, notificări sau reclamații cu privire la nerespectarea prevederilor mai sus menționate care se dovedesc a fi întemeiate, produsele listate pe platforma eMAG Marketplace vor fi blocate. În cazul în care vor exista sesizări cu privire la nerespectarea de către selleri a dispozițiilor legale privind Sancțiunile internaționale, vom putea lua măsuri în conformitate cu Termenii și Condițiile de utilizare a Platformei eMAG Marketplace.
Surse informaționale pe care le puteți consulta:
https://www.onpcsb.ro/ro/c/9/sanctiuni-internationale
Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;
Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που βαθμολογήσατε αυτό το στοιχείο.
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Tell us how we can improve this post?